Op welk bord speel jij?

3 dec 2012 | communicatie, gespreksvoering, organiseren

Het maakt nogal uit. Of je gaat dammen of sjoelen. De stenen lijken zo op elkaar, dat een vergissing begrijpelijk is. Maar op het verkeerde bord spelen kan pijnlijke gevolgen hebben. Of een genante vertoning worden. Weet dus aan welk spel je deelneemt.

We zijn geneigd te denken het spel altijd hetzelfde is. Ons spel, op het bord dat we kennen en met onze regels. Dat is een vergissing. Jij denkt dat het spel Vriendschap heet, maar de ander speelt Gebruik. Heel vervelend als je daar te laat achter komt. Andere regels. Geldt ook voor de spelen Liefde en Bezit. Er zijn heel veel verschillende spelen.

In zaken is Groei een ander spel dan Winst en heeft het spel Omzet andere regels dan het spel Ego. De speelborden lijken bedriegelijk op elkaar, maar het gaat er echt heel anders aan toe. In de politiek heb je het ook; je denkt dat ze Landsbestuur spelen maar het is Macht. Natuurlijk kan er op meer borden tegelijk gespeeld worden. Maar het is zelden allemaal schaak.

Beter maar, dat je weet waar je aan meedoet. Praat over het bord en je regels. Doe dat van te voren, want het is lastig om er halverwege op terug te komen.

 

Deel dit met

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het verschil tussen zin en zin - Wimst - […] doe er aan mee, maar steek het iets anders in. Over het verschil tussen macht en invloed en de…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer