Die hele focus op focus heeft zijn beste tijd gehad

13 jan 2016 | communicatie, klantgerichtheid, marketing, ondernemen, organiseren

Van het een komt het ander. Zo herlas ik zojuist een krantencolumn en zit ik nu dit stukje te schrijven. Over “focus” en waarom dat iets is, dat we nooit meer moeten willen.

Dat is wel even schrikken. Een scherpe focus is toch de heilige graal van het ondernemerschap? De laatste 20 jaar is er in strategie en marketing geen woord zo dominant geweest als focus, focus, focus. Bedrijven en individuen werden en worden tot treurens toe aangespoord om te kiezen, kiezen, kiezen. Met hyperspecialisatie als uitkomst. Ik doe er zelf vrolijk aan mee, met snel kieskeurig worden en jouw vierkante meter.

Toch raakte J.P. Geelen in zijn vermakelijke column een gevoelige snaar. Is het niet een terechte kritische noot? Hij valt over het woord en ik denk na over het gebruik. Zijn we niet een beetje doorgeschoten met al die focus? Hebben we onszelf niet teveel verdund?

Ik heb het antwoord niet paraat. Zit misschien wel te vast in de focus-doctrine. Tegelijk herken ik bij mezelf (én bij mensen waarmee ik werk) de behoefte aan verbreding in plaats van versmalling. Aan diversiteit in plaats van monotonie. Tegen-de-stroom-en-de-rationale-in een veelheid van verschillende dingen willen doen. En in veel van die dingen nog goed zijn ook. Lekker en goed, alleen soms wat lastig om uit te leggen. “Wat doe je nou eigenlijk Wim?”  “Tsja, heb je even de tijd?”

Maar er is hoop, en Geelen krijgt misschien wel gelijk. De omstandigheden zijn er niet meer naar, dat bedrijven voor elk wissewasje een andere specialist in huis halen. Wat organisaties nodig hebben zijn mensen met een stevig ervaringsfundament en een grote gereedschapkist. Generalisten die twaalf dingen tegelijk kunnen – en net zo makkelijk achterstevoren – als de situatie daar morgen om vraagt. De toekomst is aan de alleskunners, mensen die geen focus (sorry) nodig hebben om te weten waar ze mee bezig zijn. Dat denk ik op zomaar een woensdagmorgen. Of zit ik er naast? Wat denk jij?

Deel dit met

5 Reacties

  1. Gijs Jansen

    Wim, zoals gewoonlijk lees ik je bijdrage weer met plezier en zonder focus.
    Gewoon, omdat het aanzet tot andere gedachten; met scherpte mijmeren kan immers ook.
    Om te kunnen overzien heb je een brede benadering nodig. Om te handelen veelal wat meer pointe.
    Een spijker drijf je met de punt naar voren en je slaat hem op z’n kop. Maar… om te bepalen of je een spijker of een schroef of helemaal niets nodig hebt, is de brede benadering wel noodzakelijk. En ja, ik ben het met je eens, eerst denken en dan doen. Maar wel door dezelfde persoon. One issue specialisten zijn dan minder nodig.

    Antwoord
  2. Jan Sonneveld

    Je zult eerst breed moeten kijken wat de hoogste prioriteit heeft.
    Dat kan niet iedereen. Daar heb je een uitgebreide gereedschapskist voor nodig.
    Wat heeft op dit moment het meeste effect?
    Dergelijke keuzes zijn vaak ook nog een afhankelijk van allerlei externe invloeden.
    Je kunt maar met een paar dingen tegelijk bezig zijn.
    En dat wat je doet moet je goed doen.
    Focus is dan nog steeds van belang.
    Dus breed inzetten en dan inzoomen tot de juiste focus.

    Antwoord
  3. Wim

    Gijs, Jan, dankjewel…. alles met nuance natuurlijk…. Nog zo´n dingetje ; nuance.. ipv zwart wit.

    Antwoord
  4. Tessa

    What’s in a name… Of in dit geval in a word… Doen waar je goed in bent en je niet laten afleiden! Breed, smal, hoog, laag… Het maakt niet uit! Zet je kwaliteiten in en houd je blik met enthousiasme en veel plezier gericht op het doel wat je wilt bereiken. Met andere woorden ‘focus’, maar wel met een open vizier en een brede horizon.

    Dag Wim,… Hartelijke groet, Tess

    Antwoord
  5. Wim

    Hoi euh Tessa 😉 focus én open vizier. Het is allemaal situationeel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer