Zeven spelregels voor een gezónde vergadercultuur

8 mrt 2012 | gespreksvoering, organiseren

Je krijgt wat je verdient.  Helemaal als het gaat om vergaderen. En wat je toestaat, dat gebeurt. Veel meetings zijn zo abominabel dat, het de vraag is waarom deelnemers er nog zitten en niet gewoon weglopen om iets anders te gaan doen. En soms gebeurt dat ook. Je krijgt wat je toestaat.
Dat vergaderen een slechte naam heeft is onze eigen schuld. Wat er op veel plaatsen gebeurt. nadat de koffie is rondgedeeld is totale chaos. Het gemiddelde gebrek aan voorbereiding, structuur en discipline is stuitend. En dat houden we rustig anderhalf uur vol. Soms is er een goed bedoelende voorzitter. Meewarigheid is zijn deel. We moeten ons schamen.

Terwijl vergaderen ook prettig en doeltreffend kan. Doordat we samen een paar simpele spelregels afspreken en elkaar daar ook aan houden. Doordat we allemaal een beetje mee voorzitter zijn. Verantwoordelijkheid nemen voor onze vergadering.

  1. We beginnen stipt op tijd. Ook al is de helft pas binnen. Is een duidelijke boodschap. Wachten is legitimeren.
  2. We bereiden ons voor. Eerdere verslagen, actielijsten en andere stukken. Behandelen als hamerstuk, inhoudelijk alleen bij afwijking of aanvulling.
  3. We maken een verslag. Iemand schrijft afspraken op en leest die voor. We formuleren letterlijk onze besluiten. Acties krijgen een naam en tijdstip.
  4. We houden ons aan de agenda. Al het andere is voor de rondvraag of de borrel.
  5. We beperken de tijd en bewaken die. Dat doen we vanaf de eerste minuut.
  6. We spreken om de beurt en luisteren naar elkaar. Als het druk wordt benoemt de voorzitter wie het woord heeft.
  7. We bewaren onze bilateraaltjes voor een ander moment.

Veel is logisch, maar kan stukken explicieter. Elke organisatie heeft een vergadercultuur nodig. Zorg dat die van jou gezond is.

Deel dit met

2 Reacties

  1. Frank Los

    Klinkt allemaal goed Wim. Maar hoe realistisch is dit volgens jou? Er zullen altijd mensen te laat komen. Het zal voorlopig zo zijn dat mensen door alle drukte zich niet hebben kunnen voorbereiden. Geen enkele voorzitter is altijd even sterk.

    Een manier om iedereen te betrekken bij het proces op zo’n manier dat er enthousiasme ontstaat is volgens mij een beter idee. De rechter-hersenhelft wordt in onze cultuur nogal verwaarloosd. Wellicht dat daar de oplossing ligt.

    Antwoord
  2. wimaalbers

    Ik snap dat je dit wel een beetje erg veel structuur vindt Frank. 🙂 Maar de andere optie is die van “we zien wel” en die zorgt er in grote lijnen voor dat vergaderen zo’n slechte naam heeft. Ik merk dat mensen ook enthousiast worden, wanneer je de groep juist strak bij de les houdt. Iedereen blij met de duidelijkheid. En ruimte voor bijvoorbeeld humor is er binnen deze manier van werken best.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer