De engste workshop van het jaar

16 apr 2014 | adviseren, communicatie, gespreksvoering, organiseren

Dat je geen idee hebt wat er gaat gebeuren. Dat wil je toch niet? Dat je totaal onvoorbereid bent op de rest van de dag. Dat er geen agenda is en geen voorinformatie… Blanco, noppes, nul. Je hebt je wel eens beter op je gemak gevoeld.

Mijn team-workshops staan soms bol van leegte. Van gebrek aan voorbereiding, programma en inhoud. Het dagdeel begint met een stoelendans en met koetjes en kalfjes. Tot de stemmen verstommen en de blikken verwachting uitspreken. “Nu gaat het beginnen. Kom maar op met het verhaal.”

Dat ik niks heb voorgekookt, is eerst een enorme domper. Maar al snel landt het besef: het is dus aan óns, wat we vanmiddag gaan doen. Ik stel je twee vragen: “Waarover moet het gaan de rest van de dag?” en “Waarom is dat ene het allerbelangrijkste onderwerp voor jullie op dit moment?” Het enorme ei dat jullie maar niet gelegd krijgen, of het huis-taboe dat steeds grotere proporties aanneemt. Dat schrijven we op en daar gaan we mee aan de slag.

Een team-time-out is een betere omschrijving voor zo’n workshop zonder programma. Hoe minder ik meeneem, des te meer van waarde er op tafel komt. Doodeng om te beginnen elke keer weer, samen met helemaal niks. Maar er ontstaat daardoor wel heel veel ruimte, voor dat wat écht belangrijk is.

Probeer het eens. Of laat me je helpen.

 

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: