Buiten de doos trainen

3 jun 2010 | anders, organiseren

Sommige trainingen doe ik niet meer. Hoe nodig of gewild ze ook zijn, als ik er zelf niet in geloof moet ik ze niet geven. Creativiteitstrainingen bijvoorbeeld. Niks mis met creativiteit, het is het trainingsaspect waarbij ik afhaak.
Creativiteit zit veel dieper dan gedrag en vaardigheid. Je mag het misschien niet zeggen, maar ik doe het toch: je hebt het of niet. Sommigen hebben het vanaf hun luierjaren, anderen zullen het nooit van hun leven bezitten. Creativiteit zegt iets over hoe je in datzelfde leven staat. Daar doe je niet zo veel aan in twee dagen op de hei.
Buiten de doos denken gaat over durf en onafhankelijkheid. Over vastklampen en loslaten, over zaaien en snoeien, over leven en dood. Ofwel u haakt nu af, ofwel we moeten eens verder praten. Maar dat wordt wel een heel ándere training.

Deel dit met

7 Reacties

 1. Robert Waldekker

  Lijkt me een zinvolle stelling. Die snoeit en ruimte creëert.Knap en bondig onder woorden gebracht.
  Creativiteit (niet beperkt tot de ‘kunsten’) lijkt mij een staat van innerlijke vrijheid. Daar is mogelijk aan te werken. Training heeft de grote valkuil dat je dan binnen de vrijheid van de trainer leert rondlijken. En dat is iets anders. Begrijp ik je min of meer zoals je bedoelt hebt?
  Vr.Gr. Robert Waldekker

  Antwoord
 2. wimaalbers

  Precies, zo is het bedoeld. Dank voor je reactie.

  Antwoord
 3. Huub Koch

  Creativiteit is inderdaad een persoonlijke kwaliteit. Die kun je echter wel uitdagen, aansporen en stimuleren door je cursusaanbod zo in te richten dat mensen buiten de doos moeten gaan handelen. Dat gaat inderdaad over durf en onafhankelijkheid van de deelnemers, maar ook om het vermogen van de cursusgever om buiten de doos van de opdracht in te spelen op individuele kwaliteiten. Op die manier krijg je uitkomsten die voor iedereen die bij het proces betrokken is verrassend is. Er is dus nog hoop! 😉

  Antwoord
 4. wimaalbers

  het is fundamenteler dan wat je allemaal kunt doen, het is wie je allemaal kunt zijn. eens Huub en zo lang er leven is …

  Antwoord
 5. Patty Golsteijn

  Ik heb lang gedacht dat iedereen toch wel op een of andere manier creatief was, maar sommigen kunnen echt alleen binnen de lijntjes tekenen. Toch jammer dat veel van die mensen op de verkeerde plekken zitten.
  Goed overigens om dan te besluiten dat je die trainingen niet meer geeft.

  Antwoord
 6. wimaalbers

  Buiten de lijntjes leven, dat is pas mooi. Dank voor je reactie

  Antwoord
 7. frank

  Creativiteit is in iedereen. Dat durf ik gerust te stellen. Bij sommigen is het echter ondergesneeuwd geraakt. Angst, oordelen, vooronderstellingen… noem maar op.

  Deze mensen (en het barst ervan… het loopt de spuigaten uit) kunnen natuurlijk niet in één workshop bevrijd worden van alle lagen conditionering.

  Wat wél kan is een vlam laten ontbranden. En vuur verspreid zich vanzelf zonder enige moeite.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer