Selecteer een pagina

Begin eens achteraan. Bij de notulen, de afspraken, de actielijst. Goeie opening om ze allemaal op het puntje van hun stoel te krijgen. Een beetje ongemakkelijk, op hun hoede, uit de comfortzone. Wat wordt dit dan voor een vergadering?
De doelijst voor de komende weken is meestal het einde van een lange zit. Er is veel gezegd, iedereen is aan de beurt geweest. Er is herhaald en onderstreept, onderzocht en gepresenteerd, uit- en tegengesproken, samengevat en geconcludeerd. De koffie is op en de tijd om, dus “doe nog even de actielijst”.
Draai het eens om. Begin er eens mee, met die actiepunten. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk het is om ze op papier te krijgen. Dwing mensen eens om een voorschot te nemen op de groepsbeslissingen. Om te voorspellen wat jullie gaan besluiten. Om te zeggen wat dat betekent en wat er dus moet gebeuren. En door wie en wanneer. Over acht van de tien punten zijn jullie het zo ook wel eens. Zonder gedraai en gedraal.
Besteed aan wat overblijft nog even een kwartiertje, twintig minuten. Al met al kun je binnen een half uur weer aan de slag.

Deel dit