Selecteer een pagina

Het is zo verleidelijk. Om te zeggen: ¨Wees niet verdrietig¨, of ¨Boos zijn helpt je niks¨, of ¨Je hoeft niet bang te zijn¨. We denken dat we de ander er mee helpen, maar dat is niet waar. We zeggen het voor onszelf, omdat we het moeilijk vinden om met de emotie van anderen om te gaan. ¨Wees alsjeblieft niet boos, want dat vind ik lastig.¨

Om de ander te helpen (en jezelf) moet je het tegengestelde doen. Zeggen: ¨Ik zie dat je boos bent.¨ Punt. Of: ¨Ik hoor dat je je zorgen maakt¨, …… ¨Ik merk dat het je zwaar valt¨ …. Verder niks. En dan diep ademhalen.

Les 1 in het omgaan met emoties is erkennen. Tegenspreken of wegduwen werkt averechts. De ander zal zich onbegrepen voelen en de emotie zal zich nog sterker uiten. Verdriet, boosheid, angst, agressie; geef het de ruimte en de lading gaat eraf.

¨Ik zie dat je bent.¨ Magische woorden.

Deel dit