Waarom mensen je niet begrijpen en wat je er aan kunt doen

18 sep 2012 | communicatie, gespreksvoering, veranderen

De meeste mensen zitten vol. Niet zo gek dus dat je er niks in krijgt. Ze zitten vol met van alles; ideeën, plannen, taken, meningen en frustraties. Tot hun nek. Tot over de rand. Als jij ze nog iets mee wilt geven dan wordt dat lastig. Er is gewoon geen ruimte voor, voor jouw argumenten en overwegingen. Er zal iets uit moeten, voor er iets in kan.

En jij maar denken dat ze je niet begrijpen of begrijpen willen. Dat je niet voldoende duidelijk bent of overtuigend genoeg. Je wringt je in bochten om het tussen hun oren te krijgen, in hun systeem. Linksom of rechtsom, maar het kwartje moet toch een keer vallen. Waarom nemen ze het niet gewoon van je aan?

Het meeste onbegrip is geen onwilligheid. Het is onvoldoende overlooptijd; tijd om plek vrij te maken voor nieuwe argumenten, nl. die van jou. Het beste wat je kunt doen om duidelijker en beter begrepen te worden is mensen die tijd gunnen. Om ze eerst over te laten lopen van dat waarvan ze vol zitten, om daar royaal tijd voor te reserveren. Hoe meer er uit is, des te meer er vervolgens in kan. Kost tijd, maar dan krijg je ook wat.

Wie beter begrepen wil worden begint met langzaam luisteren.

 

Deel dit met

2 Reacties

 1. Bob van Vliet

  Helemaal waar Wim. Ik merk dit zelf ook vaak. Je bent overtuigd van je eigen produkt/dienst en bent dan zo van mening dat DIT voor DIE ene klant PERFECT zou zijn en dan willen ze niet of twijfelen etc.Ik heb inmiddels geleerd om mijn producten niet meer “te verkopen” maar ze “aan te bevelen” en iemand een keuze te geven . bv. door in het gesprek te vragen ” zou dit interessant voor jouw kunnen zijn”.Klant heeft niet het gevoel dat hem iets opgedrongen wordt en komt er makkelijker op terug als er wel behoefte/interesse is. Blijf interessante stukjes schrijven Wim 🙂
  Grt Bob

  Antwoord
 2. wimaalbers

  In commerciële en adviesgesprekken is het sowieso goed om langzamer te gaan. Geef de ander de tijd om aan te sluiten en mee te gaan… Dank voor je reactie Bob

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: