SMAL denken in plaats van SMART

2 jan 2013 | anders, communicatie, leiderschap, ondernemen

Als je wel ongeveer tevreden bent, oké dan. En als je het gewoon een beetje gaande wilt houden; ook goed. Als het al mooi is als dit jaar net zo eindigt als het vorige; prima dan. In alle andere gevallen heb je er weinig aan; aan realistische doelen.

Die hele SMART formule gaat nergens over. Doelstellingen goed formuleren kan iedereen en hoeft ook geen discussie te geven. Het enige waar we tegen aanlopen is de letter R van het realiteitsgehalte. Een realistische doelstelling, wie bepaalt wat realistisch is?

Als realisme is, dat we kijken naar het nu en daar een beetje bij doen, wat hebben we er dan aan? Ietsje meer, een beetje beter, een tikkie erbij? Lijkt me niet zo moeilijk. Het nu nemen als norm voor de toekomst is als een kickstart met de handrem erop. Realisme is als een wereldreis plannen zonder paspoort. Tot aan de grens halen we in ieder geval.

Wie écht iets anders wil, moet niet de realiteit als uitgangspunt nemen, maar de droom. Dat levert heel andere gesprekken op dan die over “hoe realistisch onze doelstelling wel of niet is”. Hoezo één nieuwe vestiging? Ik zie er vier voor me. Paar procentjes groei? Nee laten we verdubbelen dit jaar. En die gesprekken worden er niet lastiger van maar juist leuker. Doe SMART de deur uit. Durf SMAL te denken. Spectaculair Motiverend Ambitieus en Leerzaam.

 

Deel dit met

7 Reacties

 1. Mieneke

  Wim,
  Wat een mooi voornemen; weg met SMART!

  Antwoord
 2. K2

  24 april gelezen, vandaag teruggezocht en uitgezet!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: