Raak er maar aan gewend

8 nov 2012 | communicatie, gespreksvoering, presenteren

Barack Obama en Mark Rutte misschien niet. En zo nog een paar mensen, die zichzelf dagelijks kunnen terugluisteren op televisie. Maar jij en ik en de rest van de wereld hebben er moeite mee. Met het luisteren naar een opname van onze eigen stem. Het klinkt zo anders, dan wat je sprekend hoort ín je eigen hoofd. Ik ken weinig mensen die zichzelf horend geen gêne voelen.

De grote geruststelling is, dat wij er geen punt van maken, van die rare piep- brom- of kreukelstem van je. Wij zijn al lang gewend aan jouw beeld en geluid. We verwachten niets anders meer en zouden heel verbaasd zijn als je plotseling een andere toon zou aanslaan. Het stemmetje dat jij zelf hoort, dat kennen wij niet. Dát is pas raar. We zouden ons rotschrikken.

Als je normaal geen punt maakt van hoe je klinkt, doe het dan ook niet als er een microfoon in de buurt is. Wat je wel kunt doen is je spreken wat vaker opnemen. En terugluisteren of je verhaal er wel een beetje lekker uitkomt. Je stem is even wennen, maar het is wel  hoe we je kennen.

 

Deel dit met

2 Reacties

 1. Stan Lenssen

  Mooi en herkenbaar weer Wim.
  Afgelopen weekend heb ik zo’n ervaring achter de rug. In een event van 3 dagen dat ik had georganiseerd voor Vrije Werkers, moest ik erg wennen een mijn stem door de microfoon. Dat gaf me in het begin bibbers en zenuwen, maar je komt er al snel achter dat de zaal er helemaal niet mee zit. Ze willen zelfs jouw geluid. Daar zijn ze voorgekomen. Met die gedachte poets je je zenuwen heel snel weg.

  Antwoord
 2. wimaalbers

  Wij allemaal Stan. het wordt pas echt lastig als we onszelf té graag horen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer