Selecteer een pagina

Dan maar tegendraads. Op het gevaar af dat ik overkom als saai, oninteressant en niet avontuurlijk. Zelfs al heeft Paolo Coelho het gezegd (als het waar is), dan nog ben ik het er niet mee eens. “Avontuur is gevaarlijk, maar routine is dodelijk?” Generaliserende flauwekul. Onzin. Quatsch.

Het plaatje gaat viraal op social media, zoals zoveel van die populaire quotes. Dat het geplaatst is door “Omdenken”, draagt bij aan de geloofwaardigheid in de internetcommunity. Innovatie, creativiteit, inspiratie en out of the box zijn ín. Regelmaat, zekerheid en routine zijn niét in. Routine is dodelijk? Zoveel retweets en zoveel likes, dan moet het toch wel waar zijn? nee, het is misleidende mooipraat.

Zonder routine was onze wereld al lang vergaan. Ten onder gegaan aan expirementen, creativiteit, ideetjes en probeerseltjes. Zonder de betrouwbaarheid van ingeslepen routine zouden mijnen zijn ingestort, atoombommen gelanceerd, en talloze patiënten overleden op de operatietafel. Zonder eindeloos geoefende routines zou er geen serieuze topsport zijn, of literatuur van betekenis. Als ik niet geloofde in het heil van routine zou ik nooit meer naar mijn tandarts durven. Of de weg op.

Geloven in uitspraken geloven omdat iedereen ze gelooft, dat is pas dodelijk. Omdenken is leuk. Tegendenken is belangrijk.

 

Deel dit