Selecteer een pagina

Je beluistert in je leven meer presentaties dan je geeft. Dat geldt voor negen van de tien van ons, ook wanneer je zelf regelmatig voor de groep staat. Want er is altijd iemand voor je, of na je, met ook een verhaal. En ben je dan nog niet binnen (of al weer  op zoek naar je auto), dan mis je wat. Er valt veel te bezien en te beluisteren in congresserend Nederland.

Presentatietrainingen gaan altijd over staan en praten. Niemand traint mensen hoe ze moeten zitten en luisteren. Daarom hier een paar tips van een ervaren luisteraar. Met een beetje geluk heb je er vandaag nog wat aan.

  1. Maak jezelf leeg. Vergeet wat je weet en maak ruimte voor iets nieuws. Als je al vol zit met opvattingen is er weinig wat écht binnenkomt. Je weet niet wat je zo mist. Letterlijk.
  2. Zoek de crux. Goede presentaties draaien om één centrale gedachte. De spreker praat daarom heen; de ene beter dan de ander. Help jezelf om zijn punt te vinden. Wie van elke presentatie die hij meemaakt één ding overhoudt, die wordt een rijk mens.
  3. Toets de rode draad. De mooiste presentaties bestaan uit een analyse, een visie en een uitwerking (waar staan we nu, waar gaan we heen en wat gaan we doen). Alle drie is super, twee van de drie elementen kunnen al een mooi betoog opleveren. Teveel verhalen komen helaas niet verder dan slechts één. Vraag dan om meer.

Wie goed luistert wordt ongemerkt een betere spreker.

 

Deel dit