Selecteer een pagina

Lig je wel voldoende wakker?

30 jun 2014 | communicatie, leiderschap, organiseren, strategie

Goede strategie gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Goede strategie is niet een vraagstuk van dingen om te gaan doen. Het is veel meer het kunststuk van dingen achterwege laten. Van dingen niet meer doen. Stoppen. Afscheid nemen. Verlies. De essentie van strategie is kiezen. Kiezen vóór iets is makkelijk. Kan iedereen. Maar tegen?

Goede strategie heeft goede woorden nodig. Keuzes laten zich niet vanzelf uitleggen; kunnen rekenen op weerstand. Iedereen heeft wel iets met die dingen waaraan we zoal gewend zijn geraakt. En het nieuwe is mooi en maagdelijk. Nog onbemind. Dat krijgt het voordeel van de twijfel wel. Het is het afscheid van het oude dat zeer doet. Stoppen kost energie.

Er is nog iets. We krijgen zelden lof voor de dingen die we níet meer doen. Als ergens mee stoppen moeite kost en weinig oplevert is het makkelijker om er mee door te gaan. Veiliger ook. Voor het geval dat. Echt strategische keuzes zijn niet die waar je goed van slaapt, maar die waar je wakker van ligt.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer