Mastodon

HSP, wie is het niet?

22 jul 2010 | communicatie, ondernemen, organiseren

Van het meeste geschrijf over hooggevoeligheid krijg ik in hoge mate de kriebels. Hoogsensitiviteit is in de mode en als je niet een HSP (hoogsensitief persoon) bent, dan ben je geen nieuwetijdskind en heb je geen rijk innerlijk gevoelsleven. Een beetje HSP is creatief, spiritueel, holistisch en erg afgestemd op de gevoelens van anderen. Vaak ook nogal kwetsbaar en een beetje onbegrepen. Vroeger zeiden we “een gevoelsmens”, maar dat is in deze tijd niet bijzonder genoeg meer.
Een op de vijf van ons is HSP volgens de boeken en in een bedrijf of organisatie lijkt me dat een mooie verhouding. Maar als je ons de vingers laat opsteken blijken we met veel meer te zijn. Bij één op de drie moet u zich als manager toch zorgen gaan maken. Voor het werk is het goed als de meerderheid een laagje eelt op de ziel heeft.

Deel dit met

2 Reacties

 1. laura tietjens

  Ha Wim,

  Ik hoorde laatst een mooie omschrijving van het fenomeen ‘projectie’. Niet het soort wat je met de beamer voor elkaar krijgt, maar het soort van de gevoelsoverdracht.
  Een jeukerige gevoelsreactie op een ander mens ontstaat als die mens iets heeft dat jij ook hebt, maar niet hebt erkend.
  Gaat het nu weer bij je kriebelen?
  🙂 laura

  Antwoord
 2. wimaalbers

  ik kom er ruiterlijk voor uit Laura, gevoelsmens, projecteren, alles … dankjewel 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer