Hoogtepuntgemist.nl

14 apr 2015 | communicatie, gespreksvoering

Bij voetbal doen ze het met samenvattingen en van Pauw en De Wereld Draait Door kun je ook alleen de hoogtepunten terugkijken. Gelukkig maar, voor die paar momenten die de moeite waard zijn, moet je live vaak heel wat uitzitten. Dus laten ze iemand meekijken die direct selecteert wat echt informatief en amusant is. Zodat de vijf beste minuten binnen vijf minuten terug te kijken zijn.

Geldt natuurlijk ook voor veel van onze gesprekken. Van dat uur praten blijft achteraf nog geen kwartiertje over, waarin het echt over de kern ging. Bij elkaar geveegd misschien tien minuten die terzake waren. De rest is om elkaar heen draaien, aftasten, uitweiden en aandikken geweest. Wellicht nuttig dus, om aan het eind samen nog eens even die hoogtepunten terug te kijken. Welke minuut was essentieel en wanneer raakten we de kern?

Daarvoor moet dan wel iemand heel scherp hebben zitten opletten.

Deel dit met

2 Reacties

  1. Robert Zwart

    Er kan inderdaad vaak een stuk efficiënter vergaderd worden, maar smeer de efficiencygedachte niet over alles uit. Het is ook typisch een geluid van deze tijd. Indikken en beperken tot wat er zogenaamd werkelijk toe doet. Het is waarschijnlijk de reden dat mijn pubers binnen een minuut een film goed moeten vinden, anders wordt deze rigoreus weggezapt. Een goed kop koffie, een goed gesprek, een goede wijn, een goede film, een goede documentaire mag wat aandacht en tijd kosten.

    Antwoord
  2. Wim

    Zeker Robert. Het om de hete brij heendraaien heeft een functie. Ook in zakelijke gesprekken. Ik pleit dan ook niet voor inkorten van gesprekken. Wel voor meer doelbewustheid en resultaatalertheid. Dank voor je reactie.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: