Selecteer een pagina

Hoe maak je een mooi verhaal?

26 apr 2012 | communicatie, gespreksvoering, spreken, verkoop

Wat je allemaal doet is interessant, maar het is niet een verhaal. Wat je kunt of bijdraagt, het is goed om te weten, maar geen verhaal. Wie je kent en voor wie je allemaal gewerkt hebt; mensen geloven het wel. Het is geen verhaal dat ze zich zullen herinneren. Wat moet je dan vertellen waardoor ze wel aan je lippen hangen? Wat maakt een goed verhaal?

Een goed verhaal heeft een lijn van kop naar staart. Er is een situatie en een ontwikkeling. Die leidt tot een probleem (of uitdaging, zo je wilt) waardoor het behoorlijk fout kan gaan. Maar dan bedenkt iemand een oplossing en loopt het gelukkig goed af. In een goed verhaal zit iets om van te leren. Voor iedereen.

Heb jij een verhaal om te vertellen? Maak het spannend. Zorg voor herkenning, direct aan het begin. Vertel hoe het mis had kunnen lopen plus de verrassende wending ten goede. Beschrijf in kleuren hoeveel mooier het afgelopen is en vertel wat je er van geleerd hebt. Wat mensen zich zullen herinneren is de moraal van het verhaal.

En de held in je verhaal? Bedenk goed wie je de eer geeft.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer