Selecteer een pagina

Hoe is jouw relatie met je ego?

16 sep 2010 | coaching, communicatie, gespreksvoering, leiderschap

Het ego is een lastige gast. Ik weet niet hoe het met dat van jou is, maar met het mijne heb ik een haat liefde verhouding. Het duikt op wanneer ik het kan missen als kiespijn en als ik dan een keer wél nodig heb, dan laat het verstek gaan. Is het er wél, dan gedraagt het zich al gauw luidruchtig, overheersend en aanstellerig. Zet me voor paal. Sta ik een andere keer met knikkende knieën en m’n mond vol tanden, dan schittert het door afwezigheid. Ik hoop dat jij het beter getroffen hebt met het jouwe.
Het ego heeft wat je noemt een imagoprobleem. In nieuwetijdse werkwinkels proberen ze je tegenwoordig wijs te maken dat je beter af bent zonder dan met. Daar is het ego iets dat in de weg zit van het hart. Van verlichting, bezieling en van warme contacten met échte mensen. Kan zijn, maar een werkdag heeft 12 uur, het terras moet geboend, de vracht moet naar binnen en die deal moet nog gescoord. Het ego heeft tenminste werkhandschoenen en lak aan de prikklok.
Voor de zaak is het belangrijk, dat je een goede relatie hebt met je ego. Dat jij het regelmatig het zwijgen oplegt en andersom dat het jouw af en toe een schop onder je kont geeft. En dat je elkaar de waarheid zegt, eerlijk bent, zonder blad voor de mond. Misschien moeten jullie samen maar weer eens een vorkje prikken.

1 Reactie

 1. Robert Waldekker

  Weer een fraai stukje Wim.
  De vraag is alleen wat we onder ego verstaan. Wanneer mijn ego niet mijn ‘acterende ik’ is, wie ben ‘ík’ dan wél? Vermoedelijk bedoelen velen, als ze het over ego hebben hun, zeg maar, oorspronkelijk ik.
  Uitgaande van zo’n realiteit, is het vooral de vraag hoe ik, of jij, met die oorspronkelijke, ongevormde ‘energie’ omgaat. Heb ik er actief en goed contact mee en aandacht voor? Of laat ik het aan zijn/haar lot over? En spreek ik het slechts bestraffend toe wanneer ik het lastig vind? Of kan het zich door mij gekend en gerespecteerd voelen?
  Natuurlijk, veel meer over te zeggen. Dus zeg ik maar discussie en uitwisseling is open.
  Hartelijke groet,
  Robert Waldekker

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer