Mastodon

Het hellend vlak van de aardigheid

9 feb 2011 | communicatie, leiderschap, organiseren

Iedereen wil aardig gevonden worden. Echt iedereen. Ook de mensen die doen alsof niet. Die stellen het even uit, vinden iets anders eerst belangrijker. Iets waarom ze later of elders wél aardig zullen worden gevonden. Of ze mikken op de mensen die ónaardigheid juist wel aardig vinden. Voor alles is een publiek. Maar iedereen wil uiteindelijk aardig gevonden worden. (Alleen sommige zieke mensen misschien uitgezonderd.)
Elkaar aardig vinden is de smeerolie voor relaties. Het zorgt ervoor dat dingen makkelijk aan de gang komen en in beweging blijven. Zonder voldoende aardig is er al gauw wrijving en loopt de boel aan en heet en uiteindelijk vast. In elkaar aardig vinden is daarom een levendige ruilhandel. Goed voor de gezondheid en goed voor de zaak.
Maar verwar middel niet met doel en aardigheid niet met resultaat. Iedereen wil aardig gevonden worden, maar jij hoeft niet voor iédereen en altijd aardig te zijn. Voor je het weet wordt je glibberig en ga je glijden, weg van wat je wilt bereiken. Of je moet alléén maar aardig willen zijn.

Deel dit met

4 Reacties

 1. E.Overmars

  Leuk stukje, ook voor diegenen die altijd beweren dat het ze niet uitmaakt of ze aardig gevonden worden of niet 🙂

  Antwoord
 2. Frank van Zutphen

  Beste Wim,

  Lekker compact stuk. Dit dempt de opinie dat je alleen maar resultaatgericht moet praten om een klant binnen te krijgen.

  Aardig gevonden worden is nodig. Aanpassen is de valkuil. Aardig zijn in balans met een eigen mening.

  Mensen doen alleen zaken met mensen die ze kennen, aardig vinden en vertrouwen.
  Citaat van wie ook weer?

  Hartelijke groet,

  Frank

  Antwoord
 3. wimaalbers

  citaat van Cialdini. dank voor de reacties en de rt’s

  Antwoord
 4. Lianne Ebbinkhuijse

  Goed stuk Wim!

  Ik geloof ook dat we allemaal wel ergens aardig gevonden willen worden.
  Volgens mij een rudimentair restje in onze genen….. als je als individu uit het hol van je stam werd gezet (en je niet als aardig werd beschouwd)-stond je ten dode opgeschreven….

  Relatie gaat voor de inhoud. Daar geloof ik ook in.

  Met groet,
  Lianne

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer