Selecteer een pagina

Je zult maar bekeurd worden in Goes. Door een BOA die een taxi met jouw kenteken tegen het verkeer in zag rijden. Een taxi van de firma Van Beek met blauwe nummerplaten. Alleen: je bent nog nooit in Goes geweest en je auto is geen taxi (je bent zelfstandig kapster in Veenendaal) en je heet niet Van Beek. Daar komt bij:  je auto heeft gewone gele platen. Honderd euro kost die grap en daar komt elke maand 6 euro bij.
Je krijgt warempel die bijzondere opsporingsambtenaar aan de telefoon. Die weet alles nog precies, behalve de naam van het taxibedrijf. Om eerlijk te zijn. Verder heeft hij geen boodschap aan je. Honderdzes euro inmiddels.
Je kunt maar beter betalen. Want als je het laat voorkomen kan het hard oplopen. Of je moet zelf naar Middelburg. Op een werkdag. Of rechtsbijstand inschakelen; de kosten, de papierwinkel… Wat is wijsheid? Betalen?

We maken elkaar gek. Met systemen, protocollen en procedures waarin geen plek meer is voor menselijk denken en handelen. Met regels waarachter we ons verschuilen. Om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor een beetje menselijkheid. Het nieuwste boek van professor Barry Schwarz heet Practical Wisdom en herdefinieert wijsheid als de wil en de vaardigheid van het individu om het goede te doen. Wijsheid als in het afwijken van de regel, als dat menselijk en wenselijk is. Ik hoop dat het boek ook in Zeeland te krijgen is.

Deel dit