Een mooie hersenschudding

6 sep 2010 | leiderschap, organiseren

De evolutie maakt een sprongetje. Vandaag nog, dit decennium, in onze tijd van leven. We staan er bij en we kijken ernaar. Waar was jij toen de aap in ons rechtop ging lopen? En waar toen de “nieuwe tijd” aanbrak?
Lang is de natuur belangrijkste factor geweest in de ontwikkeling van de menselijk soort. IJstijden, aardbevingen en overstromingen, escalatie kwam altijd van buiten. Compleet nieuw is de invloed van de mens zelf op zijn evolutie, op zijn denken en bedenken. Industrialisatie, technologisering, informatisering; de laatste anderhalve eeuw is in de eeuwigheid misschien maar een rimpeling. Maar wel een rimpeling die voor opschudding zorgt.
Laat anderen het hebben over de invloed van fysieke consumptie op de ontwikkeling van onze soort. Die van het informatietijdperk is minstens zo groot. De grenzeloosheid van de mogelijkheden zorgt voor een opschudding van het menselijk brein. Onze hersens worden uitgedaagd om anders te gaan werken, om te overleven. Grijze massa gestimuleerd tot aanpassing. Hersenschudding.
Heb ik je geprikkeld? Lees dan “A whole new mind” van Daniel Pink. Een prachtig en praktisch vervolg op Daniel Goldman’s “Sociale Intelligentie”. Over een “nieuwe tijd” van “high concept”” en “high touch”. Holistischer, empatischer, symfonischer en conceptueler. En over hoe de mensheid alleen maar mooier wordt.
(Dat laatste is mijn eigen invulling.)

Deel dit met

2 Reacties

  1. Stan Lenssen

    Bedankt voor de boektip Wim. Ga “A whole new mind” beslist lezen. Volgens mij past het helemaal in de geest van het Vrije Werken.

    Antwoord
  2. Huub Koch

    Ben ook benieuwd naar jouw eigen hersenschudding: ‘Beweging in de Zaak’. Wanneer komt er een recensie exemplaar deze kant op? En welke 10 mystery bloggers zijn de gastcolumnisten / co-auteurs?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: