Mastodon

Een beetje vergeetachtigheid op zijn tijd

8 jun 2010 | communicatie, gespreksvoering

Misschien heb ik er al eerder over geschreven, maar dat staat me niet meer bij dan. Blijft dat ik blij ben met mijn vergeetachtigheid.
Op allerlei momenten is het prettig dat we zaken kunnen onthouden. Een leuke vakantieherinnering, de wet van Archimedes en onze pincode; maar goed dat we ze niet vergeten. Maar goed dat ons brein voldoende vakjes en laatjes heeft.
Toch kan het ook lastig zijn – dat geheugen – op zijn tijd. Het kan ons in de weg zitten bij ons kijken en luisteren. Met name in het omgaan met de mensen in onze naaste omgeving. We hebben samen zoveel meegemaakt en zoveel daarvan opgeslagen. Dan wordt het lastig om een frisse blik en een open oor te houden. We kijken naar een foto en we luisteren naar een bandopname; in plaats van dat we aanwezig zijn, bij de live performance van de ander. En zo missen we veel.
Actief vergeten is iets dat je moet oefenen, maar dan gaat er ook een wereld voor je open. Onthouden dus.

Deel dit met

2 Reacties

 1. Robert Waldekker

  Hoi Wim,
  Een open ‘mind’ dus. Dat wil zeggen ‘zo open mogelijk’. Wanneer je met ‘actief vergeten’ doelt op leren loslaten, je zelf zó vertrouwen dat je ‘het’ open kunt tegemoet treden, dan ben ik het gehaal met je eens. Anders is het lastig. Wel eens geprobeerd een roze olifant met blauwe stippen te vergeten? Grapje natuurlijk, maar wel serieus. Wellicht ken je dat verhaal van die schat aan de voet van de Himalaya.
  Dank overigens voor de uitdagende inspiraties
  H.Gr. Robert Waldekker

  Antwoord
 2. Wim Aalbers

  Het leuke is , het werkt ook andersom, mind open doet hinderlijke dingen “vergeten”. dank voor je toevoeging

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer