Selecteer een pagina

Een beetje vergeetachtigheid op zijn tijd

8 jun 2010 | communicatie, gespreksvoering

Misschien heb ik er al eerder over geschreven, maar dat staat me niet meer bij dan. Blijft dat ik blij ben met mijn vergeetachtigheid.
Op allerlei momenten is het prettig dat we zaken kunnen onthouden. Een leuke vakantieherinnering, de wet van Archimedes en onze pincode; maar goed dat we ze niet vergeten. Maar goed dat ons brein voldoende vakjes en laatjes heeft.
Toch kan het ook lastig zijn – dat geheugen – op zijn tijd. Het kan ons in de weg zitten bij ons kijken en luisteren. Met name in het omgaan met de mensen in onze naaste omgeving. We hebben samen zoveel meegemaakt en zoveel daarvan opgeslagen. Dan wordt het lastig om een frisse blik en een open oor te houden. We kijken naar een foto en we luisteren naar een bandopname; in plaats van dat we aanwezig zijn, bij de live performance van de ander. En zo missen we veel.
Actief vergeten is iets dat je moet oefenen, maar dan gaat er ook een wereld voor je open. Onthouden dus.

2 Reacties

 1. Robert Waldekker

  Hoi Wim,
  Een open ‘mind’ dus. Dat wil zeggen ‘zo open mogelijk’. Wanneer je met ‘actief vergeten’ doelt op leren loslaten, je zelf zó vertrouwen dat je ‘het’ open kunt tegemoet treden, dan ben ik het gehaal met je eens. Anders is het lastig. Wel eens geprobeerd een roze olifant met blauwe stippen te vergeten? Grapje natuurlijk, maar wel serieus. Wellicht ken je dat verhaal van die schat aan de voet van de Himalaya.
  Dank overigens voor de uitdagende inspiraties
  H.Gr. Robert Waldekker

  Antwoord
 2. Wim Aalbers

  Het leuke is , het werkt ook andersom, mind open doet hinderlijke dingen “vergeten”. dank voor je toevoeging

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer