Selecteer een pagina

Drie spieroefeningen voor je hoofd

3 jan 2013 | leiderschap, organiseren, zelfmanagement

Je kúnt nu even je Facebook checken. Of een nieuwssite. Je kunt nú die laarzen bestellen, of een nieuwe printer. Je kúnt een kroketje trekken of een stuk kaas afsnijden. Je kunt er tóch weer eentje opsteken, even een filmpje doortwitteren, je nog een keertje omdraaien in bed en je kúnt weer een avond tv-zappen. Je kúnt het. Hier en nu. Maar je hóeft niet.

Als de vrije markt, de media en het internet iéts mogelijk gemaakt hebben, dan is het wel alles. Alles, altijd en overal. Beschikbaar, bereikbaar en bestelbaar. Prachtig voor wie zich getraind heeft om zijn impulsen een beetje te controleren, maar een begin zonder einde voor mensen met slappe knieën. Wie hier en nu geen weerstand kan bieden tegen verleidingen, die krijgt onvermijdelijk last van zijn weegschaal, zijn portemonnee en zijn agenda. Steeds meer. Maar er is troost. Sterke knieën kun je ontwikkelen. Met oefeningen voor je hoofd.

  1. Train je focusspier. Schrijf op wat je wilt bereiken. Lees het elke dag terug. Praat er veel over. Deel het op in kleine stappen. Vraag hulp. Vier je successen uitbundig. Zorg op tijd voor een nieuw doel.
  2. Ontwikkel je concentratiespier. Doe nooit meer dan één ding tegelijk. Ook niet “op de achtergrond”. Maak van de uit-knop je grootste vriend. Proef, luister, lees, kijk, voel, ruik en benoem je ervaringen. Geniet ervan.
  3. Werk dagelijks aan je disciplinespier. Ken je gevaarlijke tijden, plekken en gewoontes. Oefen “Nee zeggen voor de lol”. Overal tegen. Speel met je verleidingen. Zoek ze op en lach ze uit. Ga verder. Laat ze letterlijk achter je.

Ik vergeet nooit het voorbeeld van de man die zich had aangeleerd om elke week één keer de McDrive in te rijden. Alleen maar om tegen de juffrouw te kunnen zeggen: “Sorry, verkeerde afslag”. Wat je wilt kun je trainen.

 

4 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer