Door de mand vallen doe je zo

4 nov 2014 | acquisitie, communicatie, gespreksvoering

Je hebt geen benul. Je kletst maar wat. Je doet alsof, maar je weet niet waar je het over hebt. Ik hoor het meteen, want ik weet wél van de hoed en de rand. Laat maar, dan kunnen we over iets anders beginnen.

Ik heb klanten die paardrijden, zeezeilen, druiven kweken en glas in lood zetten. Ik praat er nauwelijks over met ze. Er zijn vliegtuigspotters bij en diepzeeduikers, hobbymolenaars en wijnkenners. Het komt zelden aan de orde. We spreken natuurlijk wel met elkaar, maar bij voorkeur over dingen die we gemeen hebben. Die zijn er genoeg en dat praat veel lekkerder.

Het is een populair misverstand, dat je relaties ontwikkelt door met de ander over diens hobby’s te praten. Dat je goed om je heen moet kijken en beginnen over die golfclub in de hoek of dat zeilschip op die foto. Je valt door de mand, binnen een oogwenk. En de rest kun je schudden.

Laat het allemaal maar voor wat het is. Praat om te beginnen alleen over datgene wat je nu en hier met elkaar verbindt. In het begin is dat weinig. Het is wat je ziet, wat je voelt en wat je hoort, jij en ik, hier en nu. Maar als je erover praat dan groeit het snel.


>MAIL BIJ NIEUWE BLOGS<

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: