Selecteer een pagina

Als Google denkt dat je een schrijffout maakt, dan heb je beet. Als er op het hele wereldwijde web niet één site is waar je zoekwoord is gevonden, wat voor woord heb heb je dan wel getypt? Mijn woord van vandaag leverde 173 hits op en dát waren nu juist allemaal typefouten. Van mensen die “verspillen” hadden willen schrijven, of “verfspullen”. Maar “verspullen” had nog niemand ooit écht bedoeld.

Verspullen is een prachtwoord, maar het is niet van mij. Het vindersloon is voor Hennie Tibben, met wie ik onlangs een tosti at. Het ging over uren en facturen en over werk maken van je deskundigheid. Ik dacht dat Hennie zich versprak, toen ze zei; “Het gaat er om dat je jezelf genoeg verspult”. Toen het kwartje eenmaal gevallen was, begreep ik heel goed waar ze op doelde.

Allemaal prachtig wat er in je hoofd zit, maar dat kun je niet op een factuur zetten. En uurtjes declareren heeft ook zo zijn begrenzingen; wat als je daaraan wilt ontsnappen? Dan moet je je kennis omzetten in “spullen”; van je diensten “dingen” maken. Denk bijvoorbeeld aan boeken, programma’s, trainingen, lespakketten, workshops, methodieken, toetsen, abonnementen, menu’s noem maar op. Voor veel ondernemers is dat een doorbraak-inzicht.

Ik geef het woord hierbij terug aan Hennie Tibben. Een slimme dienstverlener m/v maakt dat hij spullenbaas wordt.

Deel dit