De trainers die je niét moet hebben

25 okt 2012 | adviseren, communicatie, ondernemen, organiseren

Trainers die hoofdzakelijk zelf aan het woord zijn. Trainers die je wel even uitleggen hoe jij in elkaar zit. Trainers die je gedrag verklaren uit wat ze weten over je historie. Trainers die herhaaldelijk laten merken hoe goed ze de baas kennen. Trainers die de managers in de groep ontzien ten koste van de overige deelnemers. Trainers die alles illustreren met een voorbeeld dat over zichzelf gaat. Trainers die een oordeel vellen op basis van een stijltest. Trainers die je uitleggen hoe jij in elkaar zit. Trainers die je toevertrouwen `dat ze iedereen weten te breken`. Trainers die tegenwerpingen weglachen. Trainers die sommigen een voorkeursbehandeling geven. Trainers die onduidelijkheid laten bestaan over de vertrouwelijkheid.

Iedereen mag zich trainer noemen, dus goede kans dat je er al een of twee kent. En als er veel koren is dan is er ook veel kaf. Weet wel met wie je in zee gaat; aan wie je je team in handen geeft. Een mooie klantenlijst is maar een papiertje. Het betekent niets, als je niet ook één of twee van die referenties gebeld en zorgvuldig bevraagd hebt. En de meeste zekerheid heb je natuurlijk door als manager of baas zelf mee te doen; één met je groep. Nog zo één; trainers die de leidinggevende zonder deelname laten wegkomen.

 

Deel dit met

6 Reacties

 1. josje bakker

  Vertel eens, over die trainers die zoveel illustreren met voorbeelden m.b.t. henzelf? Hebben we het misschien over voorbeelden van een bepaald s o o r t ?

  Antwoord
 2. wimaalbers

  Ik weet niet wat je met s o o r t bedoelt, maar ik denk dat het in het algemeen een valkuil is voor sprekers en trainers om teveel te putten uit IK- ervaringen en belevenissen.

  Antwoord
 3. Mirjam

  Wat een prachtig stuk weer Wim!

  Ik ben het ook volledig met je eens.
  Dat is (onder andere) de reden dat ik trainers opleid die zichzelf continue oefenen de deelnemers de ruimte te bieden om er zelf achter te komen op welke manier een antwoord, een methode of bepaald gedrag past bij hun persoonlijke achtergrond, bij hun reeds aanwezige kennis en ervaring en bij hun mens- en wereldbeeld. Vinden de meeste trainers (nog) niet zo gemakkelijk, maar oefening baart kunst!

  Ik wens je een hele prettige dag en dank je wel voor dit krachtig stuk tekst!

  Antwoord
 4. wimaalbers

  Trainen kun je trainen. Dankjewel

  Antwoord
 5. Bjorn Vos

  Ik denk juist dat er teveel trainers zijn die alleen maar theorie kennen en verhalen van anderen vertellen.

  Antwoord
 6. wimaalbers

  Alles in balans natuurlijk Bjorn

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: