De kunst van het intrigeren…

27 mei 2015 | communicatie, gespreksvoering

De kunst is niet het hele verhaal. Niet het afmaken, uitleggen, rondbrijen. De kunst is niet om alles te vertellen, elke invalshoek toe te lichten, het nog eens samen te vatten en er een punt aan draaien. De kunst is om het open te laten. Een vraag op te roepen.

Communiceren is niet zorgen dat je verhaal klopt en dat het compleet is. Communiceren is iets op gang brengen bij de ander. Communiceren is het uitlokken van dialoog. Als je iets wilt aansteken of laten ontbranden is een korte lont beter dan een lange. Hoe langer de lont, des te groter het risico dat hij onderweg dooft. Dat het afloopt met een sisser.

De kunst is net niet het héle verhaal. Stoppen met uitleggen, voordat de ander het wel gehoord en gezien heeft, of beter nog: voordat de ander het verwacht. Stoppen als in: “dit is mijn verhaal en daar moet u het maar mee doen.” Zodat de ander denkt: “Wacht eens even, er moet toch meer zijn. Vertel eens….”

 

Deel dit met

1 Reactie

 1. Pascale

  Beste Wim,
  Ik heb nu twee verhaaltjes van je gelezen: ‘Kiekeboe’ en ‘De kunst van het intrigeren’ en zag in ieder verhaaltje een taalfout, zonder er naar op zoek te zijn.
  In dkvhi is de correcte spelling ‘rondbreien’ (een breitechniek nodig om bijv. sokken te breien) die niets te maken heeft met ‘brij’ (een papperige massa)
  In kiekeboe zou ‘ga je je gedragen als… /ga je jezelf gedragen als….’ correcter Nederlands zijn.

  Je kan natuurlijk zeggen dat dit opzet van je was; communiceren is immers volgens jou in dkvhi een reactie of dialoog uitlokken . Ik knap er echter op af en heb geen zin meer om andere blogs van je te lezen en dat kan toch niet echt je bedoeling zijn. Taalfouten zijn irritant.
  Vriendelijke groet,
  Pascale

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Door anderen gelezen voor jou - Wimst - […] – De kunst van het intrigeren – Het hellende vlak van de aardigheid – De 20% ROI van netwerken – De 10 belangrijkste…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer