Selecteer een pagina

De duivel zelf graag

22 jun 2010 | leiderschap, organiseren

Leuk geprobeerd, maar het heeft geen zin; advocaat van de duivel spelen. Het is een kunstje uit de theorie van samenwerken en besluitvorming, dat het goed doet in trainingen over teamwork. Je ziet  het dan ook vaak  in vergaderingen. Zodra we het heel erg met elkaar eens zijn, gaat iemand voor de vorm tegensputteren. We maken onszelf wijs dat het nuttig is, zo’n toneelstukje. Een beetje testen hoe stevig het idee of de conclusie is. Laat maar. Het is niet echt en we trappen er zelf in.
Onderzoek leert dat tegengas écht moet zijn, wil het effect hebben. Gemeend boos of ontevreden zijn is stukken overtuigender dan doen alsof. Lastiger voor het groepsdenken, dat wel, maar dat wilden we toch juist? Jammer dat we geneigd zijn om serieuze dwarsliggers er maar uit te werken.
Een leider die goede besluiten wil, zorgt dat het een beetje spannend is rond de tafel. Laat het af en toe maar knetteren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer