Selecteer een pagina

De creativiteit van routine

21 okt 2014 | ondernemen, organiseren

Kom er niet mee aan bij de creatieve klasse, met routine. Als de jonge scheppende generatie ergens een broertje dood aan heeft, dan is het aan werk met veel herhaling en vaste patronen. Je zult je dagen maar moeten slijten volgens een terugkerende agenda, een vast stramien, met repeterende werkzaamheden. Nee, het ideale werken en ondernemen is als een dag op de kermis; belevenis, inspiratie, verrassing en verwondering, alles ineen. Never a dull moment.

Het ligt genuanceerder. Ondernemerssucces bestaat voor een belangrijk deel uit zorgvuldige repetitie. Mooie idee├źn leiden tot weinig, als ze niet uitrolbaar en schaalbaar zijn, van uitvinding tot productie, van prototype tot serie. Elk experiment dat niet herhaald kan worden is in wezen een mislukking. Leercurve en schaalvoordelen, de winst zit in routine.

Wie de biografie├źn leest van politici, topsporters, kunstenaars en ondernemers komt ook veel routine tegen. Veel van deze maatschappelijke iconen hanteren een strakke discipline bij hun dagindeling en tijdsbesteding. Daarmee halen ze het maximale uit hun doe-tijd en hun denk-ruimte. “Routines aren’t the ennemy”. Een impulsieve, willekeurige of chaotische levensstijl leidt slecht bij een enkeling tot succes. Wat zich uitbetaalt zijn regelmaat en rituelen.

Zo’n ritueel is een routine met betekenis, een waardevolle gewoonte. Prettig om te bedenken als iemand weer eens afgeeft op alles wat routine is. Veel routines zijn rituelen. Geheim!

 

>MAIL BIJ NIEUWE BLOGS<

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer