Communicatie? Waar hebben we het over?

11 nov 2011 | communicatie, gedrag, gespreksvoering

Er is een groot verschil tussen communicatietraining. Tussen training waarmee je handiger wordt in het vertellen van je verhaal, het zorgen dat de ander jou begrijpt, het bereiken van je doel. En training waarmee je…. nou waarmee je eeuh…. Training waarbij communicatie het doel is.
Middelen, stappenplannetjes, handigheidjes en trucjes zijn niet meer dan gereedschappen in dienst van een groter belang, jouw belang. Je kunt het uittekenen, met poppetjes en pijlen en met strepen en resultaat onderaan. Ergens staat ook wel het woord samen. Want dat doet het altijd goed.
Er is een groot verschil tussen communicatie. Tussen communicatie als een proces in het kader van een doel en communicatie als doel zelf. Het is mijn overtuiging dat mensen zijn gemaakt om te communiceren. Dat het grootste doel in het leven is om waardevolle relaties aan te gaan, te onderhouden en te verdiepen. Dat al het andere ondergeschikt is en daarna vanzelf wel komt. Dat er zonder communicatie geen leven is. Laten we goed afspreken waarover we het hebben met elkaar. Voor we weer over communicatie beginnen. Dat is beter voor ons.

Deel dit met

2 Reacties

 1. Jan-Willem Seip

  Communicatie … mooi thema, Wim! 🙂
  Ik reageer op je fijne blog en trek er de Sociale Media bij en In Real Life (IRL), oftewel het fysieke leven. Natuurlijk helpen de Social Media je bij het in contact komen met mensen die je anders nooit of pas veel later in je leven ontmoet zou hebben. Er worden zelfs nieuwe levenspartners en dates gevonden via de Social Media. En nieuwe klanten, opdrachten en banen.
  Als je elkaar niet ziet tijdens het contact met een ander vind ik dit een verschraling van ‘t contact omdat er emotie weglekt.
  Oproep voor Social Media-end Nederland: Kom, kruip eens een keer achter je computer vandaan en stop je smart-phone eens weg!
  Je moet mensen zien, aanraken, in de ogen kijken, al je zintuigen inzetten om je relaties en zelfbeeld gezond te houden. Dit maakt relaties ook duurzamer en échter.
  Online netwerken vervangt het IRL netwerken niet. IRL contact is veel duidelijker en betekenisvoller. Daar kan geen communicatietraining tegenop 🙂

  Antwoord
 2. wimaalbers

  Dank voor je aanvulling Jan-Willem. Digitale communicatie is handig, maar “mist” van alles. Veel van wat er op sociale media gebeurt heeft weinig te maken met netwerken en meer met chatten. Helemaal met je eens dus. Niets overtreft het echte leven 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer