Selecteer een pagina

Onderzoek uit de hoek van de psychologie. (Heeft niks van doen met vlees of agressie, maar reken me er niet op af als het uit de duim blijkt).

De uitkomst is dat van de “big five” voorspellers-van-succes introverte eigenschappen als motivatie en zelfdiscipline minstens zo belangrijk zijn als openheid en extravertie. Onderzoeker Kappe pleit dan ook voor meer aandacht voor “consciëntieusheid” bij de selectie van kandidaten voor banen of studieplekken.
Zoals met veel onderzoek; we wisten het eigenlijk wel. Op de lagere school waren vlijt en gedrag al belangrijke rapportcijfers. Alles minder dan een acht vonden je ouders zorgelijk. Maar tegelijk: met een negen werd je niet populair onder je vriendjes. Braafheid was geen aanbeveling op het schoolplein. Uitbundigheid en durf, dáármee werd je populair. Dat zeventje voor vlijt nam je wel voor lief.
Met deugdzaamheid en discipline val je niet echt op. Jezelf uitdagende doelen te stellen en daar vervolgens met plichtsbesef en vasthoudendheid aan werken? Klinkt als langdradig, onopvallend en naar binnen gericht. Niet sexy, zoals netwerken, socializen en workshoppen. Minder bubbels ook. Maar wel effectief. Zegt de wetenschap.
Vraag aan mezelf: ben ik wel braaf genoeg?

Deel dit