Selecteer een pagina

Braafheid als voorspeller van succes

30 nov 2011 | ondernemen, organiseren, zelfmanagement

Onderzoek uit de hoek van de psychologie. (Heeft niks van doen met vlees of agressie, maar reken me er niet op af als het uit de duim blijkt).

De uitkomst is dat van de “big five” voorspellers-van-succes introverte eigenschappen als motivatie en zelfdiscipline minstens zo belangrijk zijn als openheid en extravertie. Onderzoeker Kappe pleit dan ook voor meer aandacht voor “consciëntieusheid” bij de selectie van kandidaten voor banen of studieplekken.
Zoals met veel onderzoek; we wisten het eigenlijk wel. Op de lagere school waren vlijt en gedrag al belangrijke rapportcijfers. Alles minder dan een acht vonden je ouders zorgelijk. Maar tegelijk: met een negen werd je niet populair onder je vriendjes. Braafheid was geen aanbeveling op het schoolplein. Uitbundigheid en durf, dáármee werd je populair. Dat zeventje voor vlijt nam je wel voor lief.
Met deugdzaamheid en discipline val je niet echt op. Jezelf uitdagende doelen te stellen en daar vervolgens met plichtsbesef en vasthoudendheid aan werken? Klinkt als langdradig, onopvallend en naar binnen gericht. Niet sexy, zoals netwerken, socializen en workshoppen. Minder bubbels ook. Maar wel effectief. Zegt de wetenschap.
Vraag aan mezelf: ben ik wel braaf genoeg?

3 Reacties

 1. Iris Hendrickx

  Mooie trigger…braaf tja. Dat brengt ook wat, want dat betekent afspraken nakomen, eerlijk zijn, echt zijn. En dat is wat ook nu op het ondernemers- ipv het schoolplein nog steeds belangrijk is. En de andere factor, motivatie, die ook genoemd wordt, dat betekent ook gaan voor je doelen, doorgaan waar anderen stoppen en met volle kracht. Ik geloof oprecht dat ik dat doe, maar braaf..?

  Antwoord
 2. Arco Kats

  Braafheid, en durf en lef twee uitersten. Ik geloof dat je met braafheid heel mooi en heel effectief kan meehobbelen in de “oude wereld” en dat het ook tot duurzaam succes kan leiden in de “nieuwe wereld”. Echter als je het echt voor het zeggen wilt hebben, als je de wereld wilt veranderen dan zal je stout moeten zijn, heilige huisjes omver moeten werpen. Maar dat dat wel weer heel gedisciplineerd en consequent doorgevoerd. Dus: braaf naar anderen luisteren,… nee tenzij je comfortabel niet wilt opvallen. Braaf naar jezelf luisteren ja.. en daar is dan weer durf en lef voor nodig.

  Antwoord
 3. wimaalbers

  Dank Iris en Arco voor jullie bijdrage.
  De onderzoeker adviseert meer aandacht in werving en selectie voor de saaiere (mijn term) eigenschappen van mensen. Ik denk dat hij gelijk heeft, dat we (met als criterium ondernemerschap) de laatste tijd te eenzijdig kijken naar het intuitieve en extraverte.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer