Selecteer een pagina

3 Tips om makkelijker namen te onthouden

10 jun 2013 | communicatie, gespreksvoering, zelfmanagement

Dat bedenk je toch niet. Hoe we het georganiseerd hebben als we elkaar voor het eerst tegenkomen. Vooral met groepen mensen bij feestjes en gelegenheden. We gaan op en rijtje staan om kennis te maken en raffelen onze namen af alsof het een wedstrijd is. Of een quiz. Zo’n lopende band met huishoudelijke voorwerpen en wie dan na afloop zich het meest herinnert. Niet zo gek dat we allemaal klagen dat we zo’n moeite hebben met namen. Nee dan gezichten, die onthouden we feilloos. Maar wat heb je aan een gezicht zonder naam? Koppijn. “Waar ken ik haar toch van”?

Er zijn mensen die er geen enkele moeite mee hebben; met het onthouden van namen. Je kunt van ze leren, hoe je zonder problemen tien of twintig nieuwe gezichten koppelt aan evenzoveel nieuwe namen. Met een beetje oefening ben je ook zo iemand. De belangrijkste drie dingen om te doen op een rijtje:

  1. Geef je aandacht in dat korte moment hélemaal aan degene die zich voorstelt. Wie er bij staat en wat er verder om je heen gebeurt doet er even niet toe. Maak van het voorstelmoment een intiem moment.
  2. Herhaal de naam van de ander hardop. Om te checken of je het goed gehoord hebt. Of gewoon als bevestiging. Articuleer duidelijk, zodat je elke letter goed hebt. (Doe dat laatste trouwens ook met je eigen naam). Proef elkaar.
  3. Stel direct een vraag. Zo kort als het kan, dus die vraag mag best gesloten zijn en een beetje koetjes-en-kalfjes. Over de reis, het weer, het programma, noem maar op. Combineer dit eventueel met tip 2. Het is ook respectvoller dan direct doorgaan naar de volgende kennismaking.
Er zijn wel meer tips en trucs, maar met deze drie kom je al een heel eind. Je zult verbaasd staan hoe makkelijk het is en je zult je lekker snel thuis voelen in elke groep. Als bij zoveel dingen: alles draait om de tijd die je er aan besteedt. Ietsje langzamer werkt vaak stukken beter.

5 Reacties

  1. @Bimati

    RT @AnnetvanBetuw: Ah, dank je voor de tips, ik vergeet altijd namen! RT @WimAalbers: Wat heb je aan een gezicht zonder naam? http://t.co/f2JXW0B5P3

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer