Mastodon

3 Dingen die je kunt doen in plaats van mediation

24 sep 2012 | communicatie, gespreksvoering

Uitentreuren. Soms weet je vooraf al dat je gesprek uit de hand zal lopen. Je ziet gewoon aankomen welke kant het opgaat. Je hebt het eerder meegemaakt en eerder aangehoord. Het is allemaal al vaker gezegd en gebeurd. Tot vervelens toe.

Als je er samen niet uit komt kun je natuurlijk een mediator inhuren. Dat is iemand die jullie volgende gesprek een beetje in goede banen gaat proberen te leiden. Soms kan het niet anders en moet je die investering over hebben voor de relatie. Maar het is ook een beetje een nederlaag. Het is vele malen sterker als je er samen uitkomt. Drie tips om er zelf mee te oefenen.

  1. Begin met om de beurt praten. Klinkt zo simpel, maar als eenmaal de vlam in de pan is… Spreek eerst af wiens-beurt-wanneer en hoe lang precies. De ander kan zwijgen want komt later aan bod.
  2. Elkaar napraten. Letterlijk! Dus herhalen van wat de ander zegt. Dat kan heel moeilijk zijn, of pijnlijk, maar je hoeft het niet er mee eens te zijn. Zeg  zegt wat je hoort, zoals een echo. Het is de beste manier om de ander te laten weten: “Ik heb naar je geluisterd”.
  3. Zwijgen. Tip voor gevorderden. Pas wanneer alles is gezegd en alles is gehoord. Weinig heeft zo’n heilzame werking voor relaties als zwijgend reflecteren in elkaars aanwezigheid. Stel het praten telkens weer even uit. Tot de lucht als vanzelf is opgeklaard.

Vergroot je invloed. Leer je gesprekken in goede banen te leiden.

 

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer