Mastodon

12 snelle tips voor gezonde gesprekken met elkaar

1 mrt 2012 | communicatie, gespreksvoering, zelfmanagement

Open deuren kan iedereen intrappen. En als het over gespreksvoering gaat dan laat ik mij die kans niet ontgaan. Iedereen voelt wel zo’n beetje aan waar het om draait, bij een goed gesprek. Maar als het écht ergens over gaat, dan slaan we nogal eens op hol. Ik zie het té vaak gebeuren. Goede bedoelingen zat, maar het ontspoort binnen de kortste keren en dan is het einde zoek. Met de volgende 12 snelle tips houd je je belangrijke gesprekken beter in het gareel en is de kans groot dat je er sámen uit komt.

 1. Spreek af waarover het gaat. (En waarover niet) Als het heftig wordt zijn we geneigd er van alles bij te halen. Zijpaden. Niet doen
 2. Zet een tijdslimiet. Een einde in zicht zorgt voor urgentie. En schaarste (van tijd) dwingt tot scherpte (van argumenten).
 3. Laat alleen mensen deelnemen die iets kunnen bijdragen. Passagiers zijn ballast. Wie er bij is, die is mede verantwoordelijk voor resultaat.
 4. Bepaal samen wat het belangrijkste onderwerp is. We stoppen vaak teveel in onze gesprekken. Kies je hoofdzaak en besteed daar de meeste tijd aan.
 5. Bespreek wat je bereikt wilt hebben aan het eind. Maak je resultaat zo concreet mogelijk. Als in: “nu hebben we dít in handen en als het aan mij ligt straks dát.”
 6. Benoem je gevoel van nu en dat van straks als je klaar bent. Je gevoel staat niet ter discussie. Gevoel zorgt voor energie. Praten over je gevoel is iets voor échte verschilmakers.
 7. Bepaal een volgorde van spreken. Als ik weet dat ik straks ook ruim aan de beurt kom, hoef ik jou nu niet te onderbreken.
 8. Laat de ander uitpraten. Pas als het stil wordt is alles gezegd. En gehoord. En dan is er ook ruimte vrij om naar jou te luisteren.
 9. Zwijg als je klaar bent. Stoppen met praten is een uitroepteken zetten achter je laatste woorden.
 10. Vat samen wat je bereikt hebt. Je zult het érgens over eens kunnen worden. Bijvoorbeeld dat je niets bereikt hebt. Goed om van elkaar te weten.
 11. Maak concrete afspraken over het vervolg. Zonder goede afsluiting blijft een gesprek doorzeuren. Spreek af waar je staat en wie wanneer wat gaat doen.
 12. Kom terug op je gevoel. Helemaal aan het eind. Maak samen de cirkel rond. Dat is meestal een mooie ervaring. 

Deze tips downloaden van slideshare  

Deel dit met

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lawaai en macht - Wimst - […] Elkaar écht begrijpen is misschien niet altijd mogelijk. Maar de ander het gevoel geven gehoord en verstaan te zijn,…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer