Zonder beweging geen koers

23 mei 2012 | ondernemen

Een tanker die stil ligt kan niet van koers veranderen. Zonder mensen in de machinekamer is de kapitein een schertsfiguur. Zijn denkwerk op de brug heeft alleen betekenis, zolang anderen zorgen dat de beweging er in blijft. Zijn punt op de horizon is onbereikbaar zonder stuwkracht; machines, mensen en motorolie. Een schip is een onderneming.

De zelfstandig professional is alles in één. Navigator, kapitein, machinist en bootsjongen. Hij kan niet tegelijk onderdeks zijn en aan het roer staan. Toch moet hij zorgen voor de beweging én tijd vinden voor de koers. Fixatie op de motor leidt tot gevaarlijk situaties. Fixatie op de horizon maakt dat de motor op enig moment stilvalt. Zonder beweging geen koers.

De horizon is ook op een andere manier bereikbaar. Met een zeil in plaats van een motor. Een zeiler is meestal bovendeks, bezig met twee dingen die heel goed samengaan: kijken naar de horizon en zoeken naar de wind. Koers en beweging in één adem. De tocht is de bestemming. Flow.

Het mooiste van ondernemen is wind vinden.

 

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer