Selecteer een pagina

Zero based leven

13 jun 2016 | communicatie, identiteit en imago, zelfmanagement

Wat zou je gaan doen als je al niet deed wat je doet? Als je morgen met niks zou beginnen? Het is een leuke vraag voor een kringgesprek, op een feestje bijvoorbeeld, maar ook op een hei- of trainingsdag met je team. Als opener of ijsbreker en daarna snel door met de echte materie. Want écht morrelen aan onze fundamenten, daar worden we maar onzeker van.

Toch doen we het steeds vaker wél, als het gaat om onze business. Dan noemen we het zero-based budgeting, waarbij we plannen maken alsof we op nul beginnen. Dus geen activiteiten en budgetten van dit jaar extrapoleren naar volgend jaar. Maar in plaats daarvan onszelf afvragen, wat we écht nodig hebben om te behalen wat we werkelijk willen bereiken.

Waarom zouden we niet zero based leven? Niet elke dag natuurlijk, maar – laten we zeggen – één keer per jaar alles op nul zetten en onszelf dwingen om serieus die vraag te beantwoorden: “Wat als?” Ik denk dat we negen van de tien keer tot de conclusie komen, dat gewoon doorgaan de beste optie is. We zouden het dus ook kunnen overslaan. Maar dat moeten we niet doen. Vanwege precies die ene keer.

Wat als?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer