Mastodon

Zero based leven

13 jun 2016 | communicatie, identiteit en imago, zelfmanagement

Wat zou je gaan doen als je al niet deed wat je doet? Als je morgen met niks zou beginnen? Het is een leuke vraag voor een kringgesprek, op een feestje bijvoorbeeld, maar ook op een hei- of trainingsdag met je team. Als opener of ijsbreker en daarna snel door met de echte materie. Want écht morrelen aan onze fundamenten, daar worden we maar onzeker van.

Toch doen we het steeds vaker wél, als het gaat om onze business. Dan noemen we het zero-based budgeting, waarbij we plannen maken alsof we op nul beginnen. Dus geen activiteiten en budgetten van dit jaar extrapoleren naar volgend jaar. Maar in plaats daarvan onszelf afvragen, wat we écht nodig hebben om te behalen wat we werkelijk willen bereiken.

Waarom zouden we niet zero based leven? Niet elke dag natuurlijk, maar – laten we zeggen – één keer per jaar alles op nul zetten en onszelf dwingen om serieus die vraag te beantwoorden: “Wat als?” Ik denk dat we negen van de tien keer tot de conclusie komen, dat gewoon doorgaan de beste optie is. We zouden het dus ook kunnen overslaan. Maar dat moeten we niet doen. Vanwege precies die ene keer.

Wat als?

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer