Selecteer een pagina

Zeg wat vaker Ja

5 sep 2011 | communicatie, leiderschap

Het is een handigheid en als u het teveel doet wordt het storend, maar wat vaker Ja zeggen doet wonderen voor uw relaties.  Veel zakelijke gesprekken verlopen zoals we aan tafel zitten; tegenover elkaar. We zijn gekomen om ons punt te maken, ervaren een klein beetje weerstand en hup daar flipt het er al uit: “Nee, niet met je eens”. “Nee, zit helemaal anders.” “Nee, past niet in mijn straatje.” Olie op het vuur verzeker ik u. Net als “Ja, maar”, want dat is een Nee in wolfskleren.
Het vergt wat oefening, om – als u een Nee voelt opwellen – deze te vervangen door een Ja. Beginners oefenen vaak met een Ja? Het vraagteken maakt het wat makkelijker en levert vaak verrassende aanvullingen op. Gevorderden zeggen steeds makkelijker Ja. Ze merken hoeveel kou het uit de lucht haalt. Gewoon Ja punt of -als ze iets willen nuanceren – Ja en… De ander zal minder snel in de verdediging schieten en daardoor beter naar uw punt luisteren. Ja geeft je de ruimte.
Er zijn natuurlijk momenten dat een onverholen Nee op zijn plaats is. Nee, geen twijfel. Nee, niet afdwalen. Nee, wil niet hebben. Kortom, Nee voor duidelijkheid. Nee. Punt. Uit.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer