Selecteer een pagina

Ik keek de Netflix documentaire The Social Dilemma. Niet omdat ik het niet wist, allemaal, maar omdat ik dacht: ik weet weet het allemaal wel. Dat bleek grotendeels juist en toch ben ik blijven kijken, al vond ik de gedramatiseerde stukjes minder.

Nu wil ik korte metten maken met een hoop van mijn accounts. Ik heb er een aantal waar ik nooit kom. Medium, Pinterest, Tiktok en Instagram en zo nog wel een paar. Die zijn niet het probleem. Lekker laten slapen. Lastiger wordt het met het blauwe tweetal Facebook en Linkedin. Het is hinken op gedachten.

Facebook is veel haat en weinig liefde van mijn kant. Ik volg er een paar groepen over de historie van mijn woonplaats(en) en over hobby’s. Ik kijk er twee keer per week. Op de timeline kom ik nooit, laat staan dat ik me inlaat met fb’s aanbevelingen; één en al clickbait, vaak met een viezig gevoel. Het liefst zou ik Facebook dumpen, maar die groepen…

Linkedin was lang een mooi zakelijk hulpmiddel, maar gaat hard Facebook achterna. Ik erger me er meer, dan dat ik er plezier beleef. De reden dat ik er de stekker nog niet heb uitgetrokken is dezelfde als waarom je ook je oude rolodex nooit weggooit. Linkedin en facebook kunnen goed beiden slapers worden, zonder meldingen; alleen nog app-icoontje ergens achteraf. Maar heb ik dan echt iets veranderd na het zien van die docu?

Gisteren had ik een uitwisseling met iemand over het belang van The Social Dilemma. Als early adopter, heavy user én onderzoeker op het gebied van de socials vond ze de film een beetje hypocriet. We wisten het toch al lang? Er zijn zoveel vroegere klokkenluiders geweest. Waarom naar hen niet geluisterd en nu wel naar “bekeerlingen” die zichzelf eerst ermee hebben verrijkt, voor ze draaiden? Tegelijk verwijdert ook zij haar accounts niet, want te belangrijk voor werk en contacten.

Het dilemma ten voeten uit. Ik weet het nog even niet. Weg ermee of? Ik ben op zoek naar overtuigende invalshoeken. Wie?

Oh ja. Dan is er nog Twitter. Wie mij een beetje kent weet dat twitter hors concours is wat mij betreft. Ik lees je graag, daar of hier.

Deel dit