Mastodon

Weet met wie je praat

1 mrt 2010 | communicatie, leiderschap

Wie anderen mee wil krijgen, moet zich bewust zijn van mogelijke belemmeringen. Weten wat mensen beweegt, maar vooral ook wat niet.
Om te beginnen zijn er mensen die niet mee willen. Ze zijn alleen geinteresseerd in zelf en niet in samen. Besteed niet teveel moeite aan ze. Ze zullen het niet begrijpen en verkeerd uitleggen.
Een tweede belemmering is onbekendheid. Als mensen niet weten dat we iets van ze willen en wat het is dat we willen, mag je geen beweging van ze verwachten. We onderschatten structureel de moeite die we moeten doen om mensen simpelweg te bereiken. Blijf de boodschap herhalen. Blijf de boodschap herhalen.
Vervolgens zijn er mensen die beperkt zijn in hun bewegen. Ze zouden wel willen, maar zonder een beetje hulp lukt het ze niet. Wat we van ze vragen is makkelijk voor de middelmaat, maar zij hebben iets meer tijd, aandacht of aanmoediging nodig. Wie hen helpt wordt royaal beloond.
De laatste belemmering is die van tegenstrijdige belangen. Wij willen zus en zij zo; op het eerste gezicht de mensen waarbij we de minste kans hebben. Maar schijn bedriegt als we over de tegenstellingen heen kijken. Praat over de langere termijn en voor je het weet ontdek je dingen die je beiden belangrijk vindt. 
Om mensen mee te krijgen moet je weten wat ze drijft, maar ook wat ze tegenhoudt. Sommigen kun je met weinig moeite voor je winnen, bij anderen vergt het meer investering. Voor je gaat praten; weet tegen wie je het hebt.

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer