Selecteer een pagina

Waardeloze handouts

3 mrt 2010 | presenteren

Als de handouts het hele verhaal vertellen is het geen goede presentatie. Presenteren is net goochelen; het gaat om dat wat je niét ziet, om wat niét in powerpoint staat.
Inmiddels weten we wel dat voorlezen taboe is. Het verhaal wordt verteld door de presentator en de dia’s zijn illustraties erbij. Toch worden de meeste presentaties nog ontworpen met dia’s als bouwstenen. Praatjes bij plaatjes, in plaats van andersom. Elke diaovergang begeleid door een diepe ademhaling. En het publiek zakt weer iets verder onderuit.
Bij een goede presentatie heb je niet veel aan de handout alleen. Je kunt je bij elk van de dia’s misschien nog een bewering of onderwerp voorstellen, maar wat ontbreekt is de samenhang. Een goede presentatie is namelijk een verhaal met een opbouw, met suspense, met wendingen, met een plot. De beste onderdelen van een goed verhaal zijn de overgangen. De belangrijkste tekst van een presentatie is die tussen de dia’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer