Selecteer een pagina

Voor een goede kop moet je glippen

14 mrt 2019 | communicatie, presenteren, schrijven

Een kop kan je maken en een kop kan je breken. Iedereen die wel eens een interview heeft gegeven, weet hoe je verrast kunt worden door een krantenkop die nergens op slaat. Koppen worden dan ook niet gemaakt om de lading te dekken, maar om de aandacht te trekken. Pas je even niet op, zetten ze precies dat erboven, wat je onbedoeld ontglipte. Het lijkt vaak wel of ze het er om doen!

Troost u, want u kunt het naar uw hand zetten. De kunst zit hem in glippen, ofwel zich bedoeld iets laten ontglippen. Glippen kun je leren en met een beetje oefening krijg je negen van de tien keer de kop die je wilt. Een glip is een kort zinnetje ergens terloops in een interview. Iets dat de aandacht trekt, iets dat spannend is, een beetje op het randje, maar wel precies dat wat je kwijt wilt. Hoe korter hoe beter en een beetje overdrijvend of opiniërend liefst. En oh ja, allitereren werkt altijd en soms moet je hem een keer herhalen. Zo kant en klaar aangeleverd hoeft de journalist er niet meer over na te denken en maak je er ook nog eens vrienden mee bij de pers.

Morgen een journalist op bezoek? Wat wilt u dat er overmorgen boven uw interview staat? Begin met uw glip. Het verhaal er bij komt dan vanzelf.

3 Reacties

 1. Wenzel Heldens

  geniaal!!!

  jouw twit was idd op het randje, spannendeet (tw wimaalbers) en trok om exact die redenen mijn aandacht!

  bovendien werkwoord glippen:
  a. zonder ont- dus positief (althans..)
  b. nieuw
  c. niet te grijpen glibberigheid

  voorts: (Koenen: bet) 2 Door Gladdigheid Ontglijden

  http://www.twitter.com/wenceslaus

  Antwoord
 2. wimaalbers

  dank voor deze duiding 🙂
  glippen is de bewuste versie van ontglippen

  Antwoord
 3. herma goris

  haha doet me denken aan een publicatie over Kado-unieK in de Telegraaf. Het ging over noviteiten en KOP was : prop een vliegtuig in je mond. voor de volledigheid; het is een kinderlepel…. kreeg het spaans benauwd, hoe komt het over.. aan de andere kant, nog nooit zoveel sitebezoekers en aanvragen gehad.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer