Selecteer een pagina
Als ik jou ping dan hoop ik wel dat je me terugpongt. Geslaagde communicatie is net een potje tafeltennis waarbij niemand wil winnen. Elkaar de bal blijven toespelen, dát is de kunst, daar worden we allebei beter van. Maar hoe vaak gooi ik niet een balletje op, zonder dat er ook maar iets terugkomt. Dan sta ik daar, klaar voor een volgende ronde. Maar er komt niets meer. Hallo daar? Heb je me wel gehoord? Wat verwacht je nu van mij?
In risicovolle en drukke omgevingen hebben ze er iets op gevonden. In de luchtvaart bijvoorbeeld (Check!) en in de restaurantkeuken (Chef!). Als goede communicatie vitaal is, dan maken we harde afspraken over basisfeedback. Bijvoorbeeld dat we de ontvangst van een boodschap áltijd bevestigen. Altijd. Omdat het anders wel eens fout kan aflopen. Een niet bevestigde boodschap is dan níet ontvangen. Dat we het maar weten van elkaar.
Wat zou het mooi zijn als we daar iets van leren. Als we ons als ontvanger eens wat vaker verplaatsen in de zender. En daar gewoonte van maken. De techniek biedt ons instrumenten genoeg. “Ontvangen en dankjewel”, Je kunt op zoveel manieren reply-en, mailen, sms-sen, twitteren, whatsappen. Je kunt je pong zelfs pingen.
Deel dit