Selecteer een pagina

Veranderen wat goed gaat

7 jan 2019 | communicatie

Waarom zou je veranderen wat goed gaat? Never change a winning team. 

Daar waar het prima loopt, waar kansen in overvloed zijn, waar de groei als vanzelf komt, daar is de voedingsbodem voor verandering schraal. En toch kunnen er redenen zijn om de dingen anders te gaan doen, om een nieuwe werkwijze in te voeren of de organisatie op de schop te nemen.

De handen op elkaar krijgen voor verandering is vaak al niet makkelijk onder donkere wolken. Waar de zon schijnt is het dubbel zo lastig. Hoe zorg je voor urgentie in tijden van voorspoed?

Een paar handvaten voor wie mensen mee wil nemen in beweging, in goede tijden én slechte:

  • Vertel geen doemverhalen. Feliciteer en complimenteer oprecht. Onderzoek de succesfactoren, de externe en de interne en maak onderscheidt tussen geluk, slimmigheid en kracht.
  • Hoor uit en blijf luisteren. Achter de zon dreigen altijd wolken. Voorspoed komt zelden zonder zorgen. De angst voor kwijt raken is een grotere trigger dan de kans om te winnen.
  • Blijf nóg langer luisteren. Succes komt namelijk zelden gratis. In een organisatie die groeit is altijd ergens de rek er uit of doet het zeer. Waar groeipijn zit, zit ook veranderenergie en -belang.
  • Val geen mensen lastig die écht betere dingen doen en te doen hebben. Mijn stelregel is dat je daar waar het goed gaat driekwart van de mensen beter met rust laat. Zorg voor focus in je veranderdoel. Maak het een precisie-ingreep.
  • Spreek drie keer vijf minuten en luister tussendoor een half uur. Mensen weten vaak zelf het best wat er beter kan. Ze zullen alleen vol gaan voor hun eigen oplossing. Zorg dat het “eigen” is.
  • Liever een paar korte klappen met snel resultaat, dan lange plannen met een opbrengst over twee jaar. De enige verandering die werkt is de verandering die werkt; direct, zichtbaar, voelbaar.

Never change winning teams. Always improve.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer