Selecteer een pagina

Vaardigheden

8 mrt 2023 | #wimst

Roger is een populaire vent. In het leger en in de luchtvaart. Weinigen die zo vaak over de tong gaan in de berichten heen en weer. Of het moet Romeo zijn. Ook veel gehoord. Beide namen staan voor de letter R van received, ofwel “boodschap ontvangen.” Ik ben gek op Roger. 

Vanmorgen miste ik Roger. In alle vroegte was er app-verkeer over een last minute afspraak van gisteren, met onbestemde tijd en plek. Ik stond klaar om bij te springen, maar wist niet hoe en waar. Mijn vragende berichten bleven onbeantwoord. In het leger is daar ook een uitdrukking voor: dead silent. De lijn is dood. Hulpeloos. Besta ik nog wel?

Handige mensen laten dat gevoel niet ontstaan. Ze weten dat als je iemand nodig hebt, je wel tekens van leven moet blijven geven. Herkennen en erkennen dat iemand zit te wachten op je instructie of antwoord. Maar daarvóór nog op de bevestiging dat je er toe doet. ROGER, ik heb je vraag gehoord. 

De onderliggende vaardigheid – ik zeg liever kwaliteit – is inlevingsbereidheid. Jezelf verplaatsen in de andere kant van de lijn, omdat je begrijpt dat het-grote-geheim-van een-succesvol-leven empathisch vermogen is. Om mensen mee te krijgen. Empathie bij alles. Zo simpel. Roger?

Voor al die andere 326 vaardigheden moet je maar eens googelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer