U mag wel wat vaker in 2017

4 jan 2017 | communicatie

U bent het niet van me gewend; dat ik je met U aanspreek. Toch ga ik het vaker doen, op het internet en in het dagelijks leven. De reden hiervoor is niet zo vergezocht. Als U en ik meer in de U-modus met elkaar omgaan, dan ontspoort onze communicatie minder makkelijk. De meervoudsvorm U is ook een beleefdheidsvorm. En daar kunnen we wel wat meer van gebruiken, als U begrijpt wat ik bedoel.

Ik hou van de simpele oplossingen. Ook in het geval van grote vraagstukken. Het liefst heb ik oplossingen die ik zelf kan toepassen, waarvoor ik niet van anderen afhankelijk ben. Dat geldt ook voor het grote vraagstuk van de verruwing en verharding in onze omgang. U zeggen zorgt voor iets meer afstand en met meer afstand krijg je minder makkelijk aanvaringen. Wat meer beleefdheid en hoffelijkheid zouden goed zijn voor U en ik, op het internet én onder elkaar. Beginnen met U zeggen helpt.

Onlangs maakte ik een intensieve ¨klantreis¨. Ik was een paar dagen ondergedompeld in een ziekenhuissysteem; een ervaring met veel korte maar belangrijke contactmomenten. Mijn verblijf was er meer dan prima en pas na afloop realiseerde ik me de rol van de bejegening door het personeel. Dat ik consequent met u werd aangesproken voelde als weldadig.

Wij, U en ik, zouden goed doen aan meer U naar elkaar. Omdat we onze relatie belangrijk vinden, omdat we begrijpen hoe bejegening het verschil kan maken én omdat we toe zijn aan een andere toon in 2017. Dat kun jij wel van mij willen, maar het is sterker als ik met U begin.

Deel dit met

2 Reacties

 1. JOhan Berends

  Na het lezen van uw blog, denk ik
  U geeft mij een corrigerende tik
  Een goed idee om elkaar aan te spreken met U
  U bent echt van nu

  Antwoord
 2. Wim

  Dankuwel Johan

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: