Selecteer een pagina

Toe maar dan. Nog zo’n geheimpje. U heeft meestal wel gelijk, maar u brengt het alleen wat lastig. U zit goed, u snijdt hout, u heeft ze allemaal op een rijtje en er is geen speld tussen u te krijgen. Alleen komt het er soms wat onhandig uit. Dat is alles.
De meeste conflicten gaan over gelijk. Hebben en krijgen heet het spelletje en er kan maar eentje winnen. Het welles-nietes van het schoolplein nemen we zo mee naar kantoor. Alleen gaat het niet meer om één stuiter, maar om de knikkerzak van ons allemaal. En dat ligt toch anders.
Uit mijn veldwerk blijkt telkens weer: mensen zijn  het meer eens dan ze denken, ook als ze ruzie hebben. Maar zelden gaat het over de juiste koers, de grote lijn, de strategie en de inhoud. Gelukkig maar dat we daar de ratio voor hebben.
Waar het wel fout gaat is in de porceleinkast en op de lange tenen. De rechte lijn misschien wel, maar de kortste weg is niét door roeien en ruiten. Tip om het eens anders te doen in een conflict: begin met waar je het wél over eens bent en hou dat lang vol. Wonderen bestaan!

Deel dit