Selecteer een pagina

Mijn gedrag verander jij niet

24 sep 2014 | leiderschap, veranderen

Mensen hebben geen afstandsbediening. Hun gedrag veranderen kun je niet met een paar commando’s. “Toespraak”, “training” en “functioneringsgesprek” zijn geen knoppen op een bedieningspaneel. Ik kom teveel mensen tegen, die denken dat veranderen wel zo werkt.

Iemands gedrag is niet van jou. Het heeft oorzaken en verklaringen die van de ander zijn en het verandert alleen als die ander daar een goede reden voor heeft. Dat is het enige wat je kunt doen als je graag ander gedrag zou zien; iemands verander-reden zijn.

Jammer, maar het werkt maar op één manier – gedrag veranderen – en dat is door zelf te beginnen. Echt maar één manier en anders hoeven we het er niet over te hebben. Het begint bij jou, bij de dingen die je doet, de omgeving die je organiseert, de sfeer die je schept en het vertrouwen dat je creeert. En bij wat je er over zegt (al doet dat er het minste toe.)

Dat is ook het enge. Als wij over het veranderen van gedrag gaan hebben dan beginnen we met jou. Altijd. Dat is de enige manier om het te laten slagen. Een goede reden.

 

>ABONNEER MIJ OP NIEUWE BLOGS<

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer