Met charisma is het altijd oppassen

30 aug 2016 | leiderschap

De betere blogs morrelen een beetje aan je wereldbeeld. Doen je – al is het maar even – twijfelen aan je overtuigingen. In dit geval gaat het om een podcast. Ik ben niet zo’n fan van podcasts, maar deze heb ik toch twee keer helemaal beluisterd. Want er blijkt een verband te zijn tussen charisma en snelheid van reageren. Mensen die weinig tijd nemen om te antwoorden worden gemiddeld als charismatischer gezien. Terwijl ik altijd dacht dat juist denkpauzes overwicht toevoegden.

Let wel, het gaat over tienden van secondes. En daarbij hoeft het snellere antwoord op een vraag niet eens helemaal goed te zijn om indruk te maken. De onderzoeker benadrukt, dat er bij respondenten geen twijfel was over de definitie van charisma. De mensen die iedereen charismatisch vond antwoordden gemiddeld sneller dan de rest. Zij werden aansprekender, overtuigender en aantrekkelijker gevonden. Mensen die een denkpauze inlasten – hoe klein ook – werden minder charismatisch gevonden. Zelfs als hun tragere antwoord wel het meer accurate antwoord was. Stof tot reflectie.

Is snelheid belangrijker dan doordachtheid en zelfs juistheid van beweringen? Aantrekkelijker? Overtuigender?

Al op het schoolplein is gevatheid populairder dan bedachtzaamheid. De haantjes krijgen de meelopers en de rest staat erbij. In de kroeg, in de kleedkamer en in de media is het niet anders. Wie ad rem en scherp is heeft al snel de grootste kring om zich heen. De strijd om de aandacht en aanhang is vaak een partijtje snel-en-snedig. Niet zelden ten koste van cijfers en feiten. Laten we maar aannemen dus dat het onderzoek klopt.

Charisma verdient een kritische blik. En het geduld om óók te luisteren naar diegenen, die er iets langer over hebben nagedacht.

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: