Mastodon

Mentale hygiëne voor beginners

30 sep 2011 | zelfmanagement

Als ik me even kwaad maak is het zo gepiept. En als ik maar af en toe uithuil, dan kan ik er wel weer even tegen. Als ik mijn onzekerheid laat merken, dan worden anderen ook eerlijk. En ook mijn teleurstelling, angst en schaamte hebben hun eigen waarde. Negatieve gevoelens: je kunt er wat mee, mits met mate.
Gisteren was ik boos zoals ik zelden boos ben. Ik begon aan iets uit kwaadheid en kwam in een spiraal van reactie, meer kwaadheid, meer reactie en nog meer ergernis. Ik raakte het punt dat er niets anders meer was dan mijn boosheid. Ik was lamgeslagen en had niets bereikt. Het koste me moeite om mijn aandacht ervan te bevrijden.
Gevoelens zijn besmettelijk tot op het infectueuze af. Positief of negatief; geef ze ongelimiteerd de ruimte en ze verspreiden zich door je hele lijf. Het geldt voor alle smaken: euforie, razernij, droefenis; ze kunnen je totaal in beslag nemen. Totaal. Zodat er niets anders meer is. Zodat je niets meer bereikt.
Je kunt het voorkomen. Door goed te luisteren naar je lijf en je gedachten. Door te oefenen met het bewust verplaatsen van je aandacht. Door je gedachten beet te pakken en weg te zetten. Laat de dingen je raken, maar laat ze je niet infecteren. Als je wat wilt bereiken.

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer