Selecteer een pagina

Maar het gaat om de vorm

23 feb 2012 | communicatie, presenteren, spreken

Waarom toch dat hameren op de inhoud? Waarom die afkeer als het gaat over de vorm? Telkens weer zien we hoe belangrijk de presentatie is voor de overdracht van de boodschap. “Maar het gaat om de inhoud”, is een dooddoener van veel politici in tijden van mediacratie. Het is zand de ogen, vooral in de eigen ogen.
Kiezers zijn kijkers. Als ze willen weten hoe het écht zit luisteren ze met hun ogen. Als het er écht om gaat horen ze niet meer wat er gezegd wordt, maar hoe het er uit komt. Hoe het klinkt. En kijken ze naar hoe het er uit ziet.

Wie gehoord, geloofd en gevolgd wil worden moet zorgen dat de presentatie in orde is. Dat is één. Daarmee alleen kom je al een heel eind (en dat is op zichzelf een vaststelling die tot nadenken stemt). Echte overtuigingskracht komt als boodschap en de presentatie vervolgens ook nog eens met elkaar in evenwicht zijn. Ook dat is “walk the talk”, woorden én daden.

En goede inhoud met een zwakke presentatie? We zien het en we voelen medelijden. We zijn genadeloos. Verwijt het niet de media, nee wij zijn het zelf. We horen u en we geloven u misschien ook nog wel, maar voor we uw volger worden moet het állemaal kloppen. Overleven en onszelf overleveren; we gebruiken er al onze zintuigen voor.

 

2 Reacties

 1. Jos

  Eens, Wim. Uit onze mailing in 1992 en sindsdien op de achterkant van mijn visitekaartjes: ‘Vorm is voorwaarde, inhoud bepaalt het resultaat.’ Er is teveel loze vormgeving – art for arts sake – en teveel vormeloze inhoud.

  Antwoord
 2. wimaalbers

  Ik verbaas mij iedere keer weer over de politiek correcte stoplap “het gaat om de inhoud”. Waar en wanneer heeft “vorm” het zo verbruid bij meer en minder weldenkend Nederland? Terwijl de media- en maatschappelijke werkelijkheid er een is van format, quote, soundbite en het plaatje…

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Als het maar regelmatig knettert - Wimst - […] Inhoud en vorm zijn als stemmetjes in mijn hoofd. En ze gaan vaak tekeer tegen elkaar. Maar uiteindelijk ben…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer