Leer tekenen voor je zaak

1 okt 2013 | acquisitie, communicatie, presenteren, verkoop

Kun jij ook niet tekenen? Zorg dan dat je het leert. Tekenen is een belangrijke vaardigheid voor iedereen die iets te verkopen heeft. In de eerste plaats omdat veel van je klanten visueel zijn ingesteld. Praat op ze in zoveel je wilt; bij gebrek aan stimulerende beelden haken ze snel af. En voor de rest van de mensen – dat is de tweede reden – maakt een beeld bij het praatje het plaatje compleet. Of de cirkel rond. Je ziet het voor je.

Ik heb de sterkste verhalen zien sneuvelen doordat mensen naar het plafond gingen zitten staren. Letterlijk, omdat ze beelden zochten bij de woorden die ze hoorden. Een visueel ingesteld iemand raadpleegt op die manier zijn herinnering, om je verhaal te kunnen plaatsen. Rijk hem terwijl je praat dat plaatje zelf aan, zodat hij het een plekje kan geven. Ergens daarboven.

En met het plaatje tekenen bedoel ik écht tekenen waar de klant bij is. Het uittekenen van je betoog – staand voor een whiteboard of flipover – geeft een extra dimensie aan het gesprek dat je voert. Een dynamiek die de logica van je verhaal versterkt en energie geeft die moeilijk te weerstaan is. Wat is er mooier, dan dat de ander ook opstaat en zijn visie toevoegt aan jouw illustratie?

Kijk naar dit filmpje over Whiteboard Selling voor meer argumenten en voorbeelden. Of lees over beelddenken en visueel faciliteren. En echt waar: we konden allemaal ooit tekenen. Maar niet iedereen durft het nog.

 

Deel dit met

1 Reactie

  1. Erica Heykoop

    Beelden worden makkelijker opgenomen, je onthoudt beelden beter,ze spreken tot de verbeelding en zorgen ervoor dat de neuzen dezelfde kant opstaan.

    Dank Wim Aalbers. Een blog in mijn straatje (en hoe dat straatje er uitziet…?)

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: